Hartige hutspottaart

Ingrediënten (voor een taart van ∅ 18 cm)

  • bladerdeeg
  • 4 ons winterpeen
  • 4 ons aardappelen
  • 1,5 ons uien
  • 75 gram gerookte spekblokjes
  • 75 gram salamiworst
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1 rookworst
  • hutspotkruiden
  • melk of het kookvocht naar behoefte

Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en doe ze in een pan. Schil de winterpeen en maak er plakjes van en leg die bovenop de aardappelen. Hak het teentje knoflook en doe deze bovenop de winterpeen. Zet het geheel met water op het vuur, breng het aan de kook en laat het dan stoven.

Terwijl de groente staat te stoven kan je de uien schoon maken en grof hakken, Maak van de salamiworst blokjes van, ongeveer, 1 cm. Begin met het uitbakken van de spekblokjes waarna je de uien toevoegt met de hutspotkruiden. Als laatst de salamiblokjes toevoegen en dit geheel ook rustig laten staan te pruttelen.

Als de aardappelen en winterpeen gaar zijn deze stampen waarbij je melk, of het kookvocht, toevoegt naar eigen behoefte/smaak. Als het geheel gestampt is het mengsel met de salami toevoegen met de oude kaas. Het geheel goed door elkaar mengen.

Vet de springvorm is en breng de bladerdeeg aan. De onderste laag is voor de hutspot waarna je een laag met plakjes rookworst maakt. Nu weer het hutspotmengsel en weer plakjes rookworst. Ga zo door tot alles op is of de springvorm vol is.

Nu in, ongeveer, 30 minuten de taart afbakken.

Ingredienten (voor een taart van ∅ 22 cm)

  • bladerdeeg
  • 1 ui
  • 2 pastinaken (ongeveer 275 gram)
  • griekse yoghurt (ongeveer 100 gram)
  • 100 gram feta
  • 40 gram walnoten
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eieren
  • olie
  • 2 deciliter water

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Ui pellen en fijn snipperen.
  • Pastinaak schillen en in blokjes maken.
  • Walnoten hakken maar niet al te fijn.
  • Feta vast in blokjes snijden.
  • Bladerdeeg in de taarvorm doen.

Bereiden

Warm de olie in de pan en als deze warm is de ui er in bakken tot deze glazig er uit ziet. Dan de pastinaak toevoegen met het water en het geheel stoven tot de pastinaak beetgaar is. Niet droog koken maar als het nodig is extra water toevoegen.

Terwijl de pastinaak gaar word in een kom de eieren, yoghurt en honing los kloppen. Als laatste de feta er door heen roeren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Als de pastnaak gaar genoeg is deze af laten koelen en zodra dat gebeurt is het mengen met het eiermengsel. Giet het geheel nu in de taartvorm en bestrooi de bovenkaant eerst met de fijn gehakte walnoten gevolgd door de oude kaas. Nu de taart in de oven en afbakken in, ongeveer, 45 minuten.