Preistampot met oude kaas

Ingrediënten (2 personen)

  • 400 gram kruimige aardappel
  • 50 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie of boter
  • 400 gram prei
  • 1/2 eetlepel verse Provençaalse kruiden
  • 1 snee brood
  • 100 gram oude kaas
  • 1 bosje verse peterselie
  • nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook
  • eventueel peper, zout en nootmuskaat

Bereiden

Kook de aardappels in ruim water gaar. Giet ze af en stamp ze fijn met de melk.
Verhit intussen de olie en fruit hierin de prei met de kruiden circa 5 minuten tot de prei zachter is, maar nog wel frisgroen.
Rooster de boterham lichtbruin en laat afkoelen.
Schep de prei, kaas en de helft van de peterselie door de warme puree. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.
Verkruimel het geroosterde brood en meng met de knoflook en de rest van de peterselie. Bestrooi de stamppot met dit kruim.

Let op: Omdat wij geen wit brood hadden paneermeel gebruikt. Werkt ook!

Ingrediënten (2 personen)

  • 400 gram spruiten
  • 200 gram aardappelen
  • 100 gram uien
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 rookworst
  • 1 teen knoflook
  • olie of boter
  • sambal

Bereiden

Schil de aardappelen en snij ze tot vierkantjes van, ongeveer, 1 cm. Zet deze even op en laat ze kort koken. Maak de spruiten schoon en kook deze een minuut of 8 zodat ze bijtgaar zijn.
Neem een pan waarin alles gebakken kan worden en begin met het uithakken van de spekblokjes. Als deze lekker bruin zijn doe dan de uien erbij en voeg de aardappelen toe als je vind dat de uien er lekker uit zien. En de spruiten voeg je toe als de aardappelen goed genoeg zij naar je zin.
Nu nog sambal toevoegen en de rookworst die je in schijfjes heb gesneden. Als het niet pittig genoeg is meer sambal toevoegen.

Zelf gebruik ik vastkokende aardappelen zodat de vierkantjes niet uit elkaar vallen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 gram koolraap
  • olie of bakboter
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 3/4 deciliter melk
  • 1/2 deciliter water
  • 1/2 bouillontablet
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 gram hamblokjes
  • 1/2 eetlepel gehakte peterselie
  • geraspte kaas

Voorbereiding

  • Koolraap in reepjes snijden
  • bloem met wat water aanmaken
  • hamblokjes gaarbakken.

Gegratineerde koolraap met kerrie

Bereidingswijze

Koolraap met kerrie ongeveer 3 minuten bakken in olie of bakboter. Melk, water, bouillontablet erbij doen en ongeveer 15 minuten laten koken. Dan geheel binden met aangemaakte bloem. en nog 5 minuten sudderen. Hamblokjes en peterselie toevoegen.
Alles in ingevette vuurvaste schaal doen, kaas erover en onder gril of bovenin de oven laten gratineren.

Gegratineerde koolraap met kerrie, krieltjes en kipfilet

Ingrediënten (2 personen)

  • olie
  • 1 pak röstirondjes of zelf maken
  • 1/2 pak zuurkool
  • 1 ei
  • melk
  • 50 g chorizo, in stukjes

Bereiden

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de röstirondjes in 6 tot 8 minuten goudbruin en gaar. Doe de zuurkool in een pan en verhit deze op middelhoog vuur. Klop de eieren los met de melk en voeg zout en peper naar smaak toe. Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan, voeg het eimengsel toe en roer tot het ei gaar is. Meng de warme zuurkool en chorizo erdoor en verhit nog 2 minuten. Serveer de zuurkool met de röstirondjes.

Variatietip: Vervang de chorizo door gekookte ham.

Ingrediënten (2 personen)

  • 25 gram ongebrande walnoten
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 150 gram verse boerenkool
  • (olijf)olie
  • 250 gram gnocchi of zelf maken
  • 75 gram Danish Blue blauwaderkaas 50+

Bereiden

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en hak de walnoten grof. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook 2 minuten. Schep de boerenkool erdoor en laat al omscheppend slinken, laat 10 minuten sudderen. Kook de gnocchi 5 minuten in een pan water met wat zout tot ze boven komen drijven. Laat uitlekken in een vergiet. Schep de gnocchi door de boerenkool en verkruimel de kaas erboven. Verwarm het geheel nog 2 minuten door. Strooi de walnoten erover.

Variatietip: Vervang de gnocchi door beetgaar gekookte krielaardappeltjes.