Braziliaanse bonensalade met spekjes

Ingrediënten;

  • 150 gr spekreepjes
  • 100 gr chorizo
  • 8 gram koriander
  • 25 gram boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 200 gram snijbonen, in reepjes
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • peper en zout
  • 1 rijpe banaan
  • 100 gram wortel, geraspt
  • 3 lente-uien
  • 150 gram maismeel

Voorbereiden oftewel snijden;

Snipper de ui, lente-ui, koriander en knoflookteentjes fijn. Snijd de paprika in blokjes en de banaan in plakjes. Laat de gesneden snijbonen een klein beetje voorgaren in een schaaltje met kokend water. Snijd de chorizo in blokjes met dezelfde afmeting als de spekreepjes.

Bereiden;

Verwarm een pan met een dikke bodem op hoog vuur en bak de spekjes en chorizo 5 minuten tot de spekjes een klein beetje goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal het vlees uit de pan en zet opzij. Gebruik het vleesvet in de pan om de ui, paprika en knoflook in te bakken, voeg hier nog een klontje boter aan toe.

Voeg zodra de uien glazig zijn, de snijbonen, banaan en komijnzaad toe. Als de banaan een beetje gesmolten is in de pan, mogen de geraspte wortel, het maismeel en de gebakken spekjes en chorizo worden toegevoegd. Haal de pan van het vuur en roer het maismeel door de groenten tot er een korrelige substantie, vergelijkbaar met couscous, ontstaat. Indien het mengsel te dun is, kun je nog iets meer maismeel toevoegen.

Schep de bonensalade in een schaal en top het geheel af met de overgebleven koriander en lente-ui.

Quiche broccoli met champions en spek

Ingrediënten;

  • 400 gram broccoli
  • 200 gram champignons
  • 250 gram spekreepjes
  • Paneermeel
  • 100 gram geraspte kaas
  • 200 ml kookroom
  • 4 eieren
  • 1 theelepel oregano
  • Deeg voor quiche of plakjes bladerdeeg

Bereiden;

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak van de broccoli kleine, beetgare roosjes

Dan de spekreepjes uitbakken, de champignons meebakken, zorg dat al het vocht verdampt.

Bekleed de ingevette bakvorm met deeg, prik een paar gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met paneermeel.

Vul de vorm nu met het mengsel van broccoli, spekjes en champies.

Klop de eien met de room en de kaas, voeg de oregano toe en evt. andere kruiden. Giet deze mix over de de bakvorm uit.

Schuif in de oven voor 30 minuten, controleer eventueel met een satéprikker of het gaar is

Serveer met een glimlach

Doorgesneden quiche broccoli champignons en spek

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 gram (kruimige) aardappelen
  • 400 gram spitskool
  • bakboter
  • 1 grote ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 appel
  • peper

Bereiden

Doe de aardappelen met de kool in een ruime pan, schenk een laagje water erop. Breng alles aan de kook en kook de aardappelen met de kool in ongeveer 15 minuten gaar. Verhit de bakboter in een ruime koekenpan. Bak hierin de ui met de tijm 5 minuten op een matig vuur. Voeg de appel en knoflook toe en bak ze 3 minuten mee. Bestrooi met peper naar smaak. Giet de aardappelen en de kool af maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen en kool fijn en voeg zoveel van het kookvocht toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Schep het uienmengsel door de stamppot en breng op smaak met peper. Schep de stamppot op de borden en eet smakelijk.

Shakshuka

Ingrediënten;

  • 8 ons tomaten
  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • ¾ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ¾ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel (pittige) paprikapoeder
  • 4 eieren
  • 50 gram fetta of witte kaas

Voorbereiden oftewel snijden;

Snij de tomaten in blokjes, de ui in halve ringen, aubergine ook in blokjes, maak van de paprika reepjes, maak de knoflook fijn en verkruimel de fetta.

Bereiden;

Roerbak de ui samen met de aubergine en de knoflook voor ongeveer 4 minuten in een diepe koekenpan. Voeg even de paprika toe waarna je de tomatenblokjes toevoegt samen met de kruiden, roer dit goed door elkaar en breng het aan de kook. Maak met de achterkant van een bolle lepel een kuiltje in de saus en breek hier je eerste ei in en herhaal dat voor de volgende eieren. Deksel op de pan en rustig laten sudderen totdat de eieren gestold zijn. Als de eieren gestold zijn de verkruimelde fetta er over heen strooien en serveren.

Lekker met couscous of een salade maar brood kan ook.

Ingrediënten (2 personen)

  • 600 gram witlof
  • 200 gram ham(blokjes)
  • 50 gram (oude) kaas
  • tijm
  • knoflook

Bereiden

Snij de witlof door de midden en haal het hart er uit. Hierna stukken van ongeveer 2 centimeter breed snijden. Laat even de kkok over de witlof gaan waarna je het laat uitdruipen in een vergiet. Zet een koekenpan op het vuur en bak daarin de witlof met de hamblokjes, tijm en knoflook in, ongeveer, 5 minuten. Tijm en knoflook toepassen naar eigen behoefte. Als laatste de kaas er door heen roeren en laten smelten.

Witlof met kip en kaas

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 gram kipfilets (in blokjes)
  • 1 eetlepel oriëntaalse kruiden
  • 400 gram witlof in reepjes van 1cm. Stronkjes eruit
  • 2 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 gram champignons (in plakjes, schoongeborsteld)
  • 60 milliliter crème fraîche
  • 50 gram gorgonzola (in stukjes)

Bereiden

  1. Bestrooi de stukjes kipfilets met de kruiden. Houd wat van het loof van de lente-/bosuitjes achter voor de garnering.
  2. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan en roerbak hierin de kipstukjes in 12-15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep ze uit de pan en houd ze even warm.
  3. Voeg de rest van de olijfolie bij het bakvet en roerbak hierin witlof, lente/bosuitjes en de champignons 3 minuten.
  4. Schep de crème fraîche en de kaas erdoor en verwarm zonder te koken tot de kaas gesmolten is.
  5. Meng de kipfilet erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer de schotel bestrooid met het uitjesloof. Lekker met rösti.

Variatietip: Vervang de lente-/bosuitjes door 1 in ringetjes gesneden prei.